Иновативно училище - Козма Тричков

Козма Тричков

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню

Иновативно училище

Обучение

Средно училще "Козма Тричков" е иновативно училище
 

За проекта
Цел на иновацията:
Обучение по финансова грамотност чрез поетапното му въвеждане като отделен учебен предмет.   
Очаквани резултати:
- придобиване на практически знания и умения за финансово планиране и управление на личните финанси
- разбиране на финансовите рискове и пътищата  за преодоляването им

- придобиване на умение за вземане на рационални и информирани финансови решения и за успешно справяне с икономически неблагополучия
- познаване на  институциите  за финансова помощ
- получаване на увереност в собствените възможности и личностни качества.
Нашата отправна точка:
Ние вярваме, че всеки човек има нужда и заслужава да получи качествено финансово образование, за да е в състояние не само да подсигури ежедневието си, но и да финансира житейските си цели. Това е особено важно за нашите деца, защото искаме те да живеят пълноценно в свят, който ще е по-сложен, по-динамичен и непредвидим от този, който познаваме.
Наша е отговорността да им помогнем отрано да развият потенциала си, да усвоят знания и умения, които да им помогнат да сбъднат мечтите си.

 

 *********************************************************************

Пътят от иновативната идея до иновативното училище

 Средно училище „Козма Тричков“ - Враца  бе домакин на работна среща на тема „Пътят от иновативната идея до иновативнотоучилище“, проведена по инициатива на РУО-Враца. В нея взеха участие училища от област Враца, началникът на РУО Галина Евденова и експерти. Гост-модератор бе Иван Муцовски - държавен експерт в МОН. Учителите по финансова грамотност в училището Лала Банева и Румяна Витньова демонстрираха добра практика за представяне на учебното съдържание по иновативния учебен предмет "финансова грамотност“ -  занятия с ученици от 5в и 9а клас на тема „Лоши и добри заеми“ и „Инвестиционни стратегии“.  Според експерти от МОН иновативният проект на училището „Обучение по финансова грамотност“ е универсална за образователната ни система иновация и с голям потенциал за пренасяне в други училища. Присъстващите Гост-модераторът Иван Муцовски запозна присъстващите с условията и основните моменти в процедурата за кандидатстване за иновативно училище, както и с особеностите на организацията на работа за реализиране на програмата за иновации в средното образование. Идеята е създаване на мрежа от иновативни училища в България, които да бъдат модел на училище, в което учениците подобряват резултатите си, развиват критичното си мислене, анализират ситуации, формулират и предлагат решения, и усъвършенстват способностите си чрез прилаганите иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми.

*********************************************************************

 Националния форум за иновации в образованието - 3.12.2018 г.

 На Националния форум за иновации в образованието на 3.12.3018 г. бе представена училищната иновация "Обучение по финансова грамотност" . Събитието привлече над 800 представители на български училища, регионалните управления на образованието, висшите училища, бизнеса и родителските организации.

 **************************

Иновативни практики в училище
 

Иновативни практики представи СУ „Козма Тричков“. На форума присъстваха експерти от МОН, представители от РУО и ТПП, директори и преподаватели от училищата в Област Враца, родители и ученици. Срещата откри директорът на СУ „Козма Тричков“ Нели Борчева. Само за един учебен срок учениците в гимназията имат огромен интерес към новия учебен предмет „Финансова грамотност“. Това заяви ст. учителят по предприемачество и финансова грамотност Румяна Витньова

******************************
ПЪРВИ УСПЕХИ НА ИНОВАТИВНИ УЧЕНИЦИ


С един златен, един сребърен и два бронзови медала се завърна отборът на врачанското училище "Козма Тричков" от иновационен лагер "TEEN COIN". Инициативата бе организирана по повод „Световната седмица на парите 2018” от Джуниър Ачийвмънт България, факултетите „Бизнес и мениджмънт“ и „Природни науки и образование“ на Русенския университет и др.

Участниците във възрастовата група 5-7 клас разработваха идеи по казуса "Въпросите за парите са важни". Проследявайки историческото развитие на парите, учениците показаха основните им функции, както и същността на виртуалните валути. На първо място се класира отбор "Planetcoin", в състава на който  бе петокласникът от врачанското училище Светослав Светлов.

Учениците от 8 до 12 клас работиха по казуса „Да печелим пари в града на своите мечти“, като генерираха иновативни предложения за решаване на проблеми в град Русе. Отборът на Илона Коцева от СУ „Козма Тричков” се класира на второ място с предложение за решение на проблема със снегопочистването.  Третото място бе за отбора на осмокласничките от училището Натали Тодорова и Ванеса Николова с идея за изграждане на база с водни спортни съоръжения на брега на река Дунав.   

В оспорваното състезание взеха участие близо 120 ученици, които демонстрираха знания и креативни идеи подпомагани от своите ментори – ученици от 12 клас, студенти и докторанти от Русенския университет.

Представителите на училище „Козма Тричков“ се обучават в иновативни паралелки и изучават за първа година учебния предмет „финансова грамотност“, а участието в престижния форум е едно от доказателствата за качеството на обучението в училището и значимостта на иновативния проект, с който образователната институция е включена в Списъка на иновативните училища на България.


 

Актуално | Училищни символи | Събития | Обучение | Документи | За нас | Проекти | Основна карта на сайта

Назад към съдържанието | Назад към главното меню