Събития - Козма Тричков

Козма Тричков

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню

Събития

Събития

Поздравления за петокласничката  Габриела  Крумова,
единствената класирана на първо място с максимален брой точки на 

НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА "ЛЮБОСЛОВИЕ".

****************************

С шарени чорапи за Международния ден на хората със Синдром на Даун

**************************************

Обучение подпомага  кариерното ориентиране и развитие на подрастващите

Александър Стефанов,  Елица  Маринова, Мария Коцева и Божидар Тошев - гимназисти  от СУ „Козма Тричков“ се включиха в обучение по проект „Кариерна РАКЕТА: уважение, възможности, избор, знание, равенство и обучение”, чиято основна тема  бе свързана с кариерното ориентиране, избора на професия и подпомагане на младите хора при избор на кариера и професия чрез премахване на стереотипите, определени от пола.

В продължение на три дни заедно с връстници от Козлодуй, Елена, Русе и Варна те се запознаваха с историите на известни личности, успели в своята професия. Въз основа на интерактивно поднесена теоретична част младежите интерпретираха сериозните въпроси за равнопоставеността и стереотипите, наложени в обществото под формата на проектни задания, ролеви игри, решаване на казуси, разиграване на етюди по даден сюжет. Врачанските ученици получиха овациите на публиката и организаторите и заслужено спечелиха първо място за разиграния от тях етюд.

Участието в проведеното обучение е една от многото дейности, които се изпълняват в училището, както от учителите, така и от учениците с активното участие на родителите. Чрез специално разработени модули темата за равнопоставеността на половете се интерпретира чрез различните учебни предмети, провеждат се обучения по метода „връстници обучават връстници“, споделят се знания, преживявания, информация. Предстои провеждането на училищен фестивал „Кариерна ракета“, по време на който учениците ще имат възможност да се срещнат с професионалисти от различни сфери, да се запознаят с нетрадиционни за съответния пол професии, ще дискутират темата за равнопоставеността на половете и правото на кариерен избор.

Международният проект „Кариерна ракета“ се изпълнява още в Румъния, Гърция и Хърватска, а основната му цел е да подпомогне равния старт в професионалния живот момичетата и момчетата и да повиши капацитета на учителите и възпитателите да интегрират темата за равнопоставеността в цялата учебна програма и я поставят в основата на гражданското образование. Чрез дейностите на проекта се очаква да се повиши  тяхната информираност и чувствителност  по отношение на равнопоставеността в кариерното развитие и да се привлекат повече ученици към избор на високотехнологични специалности и научна кариера, за да се улесни и постигането в обозримо бъдеще на глобалните цели за устойчиво развитие, към които България се присъедини. 

**********************************

3 МАРТ – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

*********************************************

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

С екскурзия до Плевен, посещение на Плевенската панорама и Историческия музей в града завършиха дните по повод патронния празник на СУ „Козма Тричков“ във Враца. Училището посвети на патрона си и предстоящия национален празник серия от инициативи, в които се включиха малки и големи ученици от училището. Сред тях са тържествен час на класа, изложби, рецитали, подреждане на тематични кътове в училищната сграда, празнично предаване по училищното радио.

Тази година се навършват 212 години от рождението на Козма Тричков и 152 години от неговото завещание. Образователната институция, която е една от най-старите в града, продължава да следва завета на своя патрон, като осигурява условия и среда за обучение и развитие на подрастващите чрез изграждане на образователно пространство, в което всеки да намери своето място и мотивация, да почувства и съпреживее ситуация на успех, да овладее полезни компетентности и умения, които да развие и прилага за себе си и в полза на общността. 

********************************

Tържествен час на класа в 10а клас

На 28.02.2019г беше проведен тържествен час на класа в 10а клас. Учениците се запознаха с живота и делото на своя патрон Козма Тричков. Чрез изработена презентация от тях беше представена информация за него. Десетокласнците се запознаха и със завета на врачанския родолюбец, благодарение на когото днес имаме възможността да се учим в построената сграда на училището, носещо неговото име. 

************************

Баба Марта раздаде мартенички на децата

Днес ученици от Vв клас в СУ "К. Тричков", придружени от педагогическия съветник госпожа Виктория Мойсова, посетиха ДГ " Щастливо детство" . Заедно пяха, танцуваха и се забавляваха, а след това Баба Марта раздаде мартенички на децата, които да поставят утре на ръчичките си за здраве и благоденствие. 

***********************************

Незабравим за вечни времена

Различен час на класа под мотото „Незабравим за вечни времена“ бе проведен в училище „Козма Тричков“. В началото бе показана видео анкета на шестокласника Никола Асенов, в която връстниците му отговаряха на въпроса „Какво е Левски за вас?“, след което бе представена драматизация на Вазовия разказ „Апостолът в премеждие“. Петокласниците изнесоха рецитал от стихове на български класици в памет на Апостола, а млади литературни таланти, вдъхновени от подвига на най-великия българин, представиха личното си творчество. В съзнанието на аудиторията за дълго време ще останат думите, внушени от стихотворението на Ева Йорданова:

Висок и строен,

българин достоен.

Сърце – туптящо,

за борба горящо.

Жертвал се за наща свобода,

незабравим за вечни времена.

**************************************

Наши ученици разработиха приложение

14 февруари-да отпразнуваме този ден по един по различен начин

Цветан Гергов и Владимир Петров, ученици от 10А клас-Профил-ИТ изработиха уникално функциониращо приложение за анкетиране на съучениците си/ за обратна връзка ученик- педагогически съвет/.В коридорите на сградата на СУ “Козма Тричков“ ще бъдат поставен стикери с уникален QR код. След сканиране на този код със смартфон, учениците ще имат възможност да попълнят анкетата на телефона си за предстоящото събитие. Цветан и Влади са разработили програмата и визията на анкетата, така под формата на приложение учениците ще могат да дават своето мнение и по други важни събития в училище.

По този начин в СУ „Козма Тричков“ успешно се реализират знанията на учениците от часовете по информатика и ИТ, новите технологии и техните интереси.

************************************

Екип на „Работилница за репортери” се срещна с ученици от гимназиален етап на училището и представи темата на образователния конкурс за 2019 – „Пътят към дома“. Участниците са предизвикани да представят богатството и красотата на родния край – причината да останеш тук, причината където и да странстваш по света, винаги да искаш да се връщаш вкъщи! Основната цел на конкурса е да стимулира интереса на учениците към журналистическата професия и комуникациите, да развие таланта и уменията им за творческо писане, както и да представи и популяризира историческите, културните и природни богатства на родния край.

*******************************************

Заедно за по-добър интернет

На 5 февруари се отбелязва Международния ден за безопасен интернет, който тази година е под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

Държавната агенция за закрила на детето организира кампания, с която цели да насочи вниманието към необходимостта да се обединят усилията на всички – институции и родители - за превръщането на интернет в по-безопасна и благоприятна за развитието на децата среда.

В тази връзка и с цел превенция за намаляване на злоупотребите с деца в интернет в  СУ „Козма Тричков“ са разработени правила и други училищни документи, които съдържат конкретни изисквания за етично поведение в онлайн среда, въвеждат регулации за онлайн безопасност, както и мерки срещу рисково поведение в интернет, кибертормоз и други заплахи.

СУ „Козма Тричков“ се присъединява към кампанията и апелира родителите да се възползват от приложението „Protect Your Kid“, което  На интернет страницата на Държавната агенция за закрила на детето, в рубриката „Децата в информационното общество“ е публикувана информация и линк към него. Приложението позволява на родителите да контролират времето, което детето им прекарва в социалните мрежи, както и да ограничават достъпа до неподходящо онлайн съдържание. То съдържа GPS функция, посредством която родителят може да се информира за местоположението на своето дете по всяко време. В същата рубрика е публикувана и полезна информация как родителите могат да упражняват контрол върху съдържанието,  което децата им достъпват в интернет и по този начин да ги предпазват от рисковете и опасностите във виртуалната среда.

********************************************

Дубъл за школо от Враца на хандбал

Две формации на СУ „Козма Тричков“ се представиха отлично в общинския турнир по хандбал от веригата „Ученически игри“, похвалиха се от ръководството на училището. Девойките извоюваха първото място при 8-10 клас, след като победиха връстничките си от ППМГ и СУ „Христо Ботев“. Ванеса, Божидара, Диляна, Нели, Антония, Преслава и Силвия напълно оправдаха доверието на треньорите Людмил Луканов и Илиян Печов. Първенецът продължава в следващия етап – областното първенство.

Отборът на „Козма Тричков“ се нареди на второ място при юношите в същата възраст.

Още една титла извоюва съставът на школото при момичетата 5-7 клас.

 Силата на нацията идва от целостта на дома

 „Затворете очи и си представете вашите семейства….“, така започна традиционната за врачанското училище „Козма Тричков“ инициатива „Моето семейство“, в която взеха участие петокласници и шестокласници, техните родители и гости.

Във времето, когато семейните ценности и любовта постоянно се подлагат на порой разнородни атаки – духовни и морални, а партньорството между училището  и  семейството е необходимост, учениците и родителите търсеха отговори на въпросите: Кога любовта се превръща в семейство? Каква е разликата между патриархалното българско семейство и семейството на 21 век?... Калина Тодорова от отдел „Краезнание“ от  РБ „Христо Ботев” запозна аудиторията с любовта, сговора и задругата в патриархалното семейство.

Ученици от петите класове представиха своите семейства и забавни семейни случки, а състезанието  „Най-Як“ родител,  предизвика интерес както сред децата, така и сред родителите им. За доброто настроение се погрижиха шестокласниците с весели песни и драматизации на поучителни притчи.

На финала прозвуча стихотворение, написано специално за срещата от родител – едно силно доказателство за това, че разстоянията не пречат на обичта и уважението в истинското семейство:

"Когато потънеш в милионния град, се сещаш за онова малко нещо.

Закътан в скалите на тъмен балкан, там свети градче с пламъка на семейство.

И виждаш перчема на прекрасния син, ръка любима те гали.

Отпиваш от виното с дъх на пелин и всичко те милва и гали.

И става ти топло макар и далеч, и свършват се всичките гари.

Денят така или иначе е такъв, че по християнски свещица се пали“

Инициативата и нейното послание потвърждават думите на китайския мислител и философ: "Силата на нацията идва от целостта на дома"

****************************

Благотворителен Коледен концерт 
ще се проведе на 18  декември от 18 часа в Младежки дом-Враца.

 **************

Световен ден на толерантността

Морското свинче Гари, рибката Тери, леопардовите гекони Джекх и Хъни, папагалите Рио, Джеги и Славена, хамстерите Пухчо и Пухка, котката Белан, кучето Джеси  впечатлиха със своето присъствие и толерантно поведение малките и големи ученици на училище „Козма Тричков“ във Враца. Те бяха част от изложбата на домашни любимци под надслов „Имам си приятел пръв“, която се организира по повод 16 ноември – Световен ден на толерантността.

Днес повече от всякога можем да си зададем въпроса „Толерантни ли сме?“ Отговори потърсиха учениците чрез „Дървото на споделените добрини“, където поставиха своите послания и споделиха извършените от тях добри дела. Призив да сме толерантни не само един ден отправиха към съучениците си членовете на училищния ученически съвет и раздадоха детелини с десетте правила на толерантността.


 Нестандартният подход при организиране на инициативите, както и различните активности работеха за това – подрастващите да станат активни участници в живота на своята училищна общност и да имат отговорно гражданско поведение.   

Поздравления за достойното представяне на десетокласника Андрес Андреев на НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО РУСКИ ЕЗИК!

 

 

*************************

Национална седмица на четенето
В Националната седмица на четенето от 22 до 26.10.2018 г. се включиха учениците от 5-9 клас на училището, които заедно със своите учители по български език и литература Елка Василева, Виолета Лилова, Цеца Иванова показаха отношение към четенето като ключово умение и проведоха множество инициативи: четене на откъси от любими литературни творби, посещение на РБ „Христо Ботев”- Враца и срещи с утвърдени и млади автори, групови проекти за любима книга и автор, състезания по правопис и за най-добър четец и разказвач, драматизация на българска народна приказка.

Музикално студио "Импресия" на сцената на заключителния форум по проекта "Твоят час" - 15.10.2018 г.
 

*********************************************

Жана Димитрова-учител от нашето училище, пише за престижен сборник

Изданието е „Русистика Болгарии“ е дело на ИРЯП – Москва и е отпечатано тази година.
Сред 25-те автори, които пишат по темата на броя - успехите и постиженията на изучаването на руския език в България, е
и Жана Димитрова, старши учител по руски език в СУ „Козма Тричков“. Материалът й е озаглавен „Диалоговое обучение на уроках русского языка в болгарской школе“ и според експерти в областта на образованието е сериозен пробив на местен преподавател в подобно академично издание.

*****************************
Гости от Лондон

От 27 до 30.09 СУ "Козма Тричков" и ПЕГ "Йоан Екзарх" бяха домакини на 14 ученици и 2 учители от Емерсън Парк Академи Лондон. Гостите се запознаха с историята ни и бяха възхитени от нашата природа. Освен двете училища, лондончани посетиха Историческия музей, комплекс Вестителят, пещера Леденика, Белоградчишките скали, пещера Магурата, езерото Рабиша и римска крепост до Зайчар. Визитата е част от програмата за деня на европейските езици.

Назад към съдържанието | Назад към главното меню