Събития - Козма Тричков

Козма Тричков

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню

Събития

Събития

 Силата на нацията идва от целостта на дома

 „Затворете очи и си представете вашите семейства….“, така започна традиционната за врачанското училище „Козма Тричков“ инициатива „Моето семейство“, в която взеха участие петокласници и шестокласници, техните родители и гости.

Във времето, когато семейните ценности и любовта постоянно се подлагат на порой разнородни атаки – духовни и морални, а партньорството между училището  и  семейството е необходимост, учениците и родителите търсеха отговори на въпросите: Кога любовта се превръща в семейство? Каква е разликата между патриархалното българско семейство и семейството на 21 век?... Калина Тодорова от отдел „Краезнание“ от  РБ „Христо Ботев” запозна аудиторията с любовта, сговора и задругата в патриархалното семейство.

Ученици от петите класове представиха своите семейства и забавни семейни случки, а състезанието  „Най-Як“ родител,  предизвика интерес както сред децата, така и сред родителите им. За доброто настроение се погрижиха шестокласниците с весели песни и драматизации на поучителни притчи.

На финала прозвуча стихотворение, написано специално за срещата от родител – едно силно доказателство за това, че разстоянията не пречат на обичта и уважението в истинското семейство:

"Когато потънеш в милионния град, се сещаш за онова малко нещо.

Закътан в скалите на тъмен балкан, там свети градче с пламъка на семейство.

И виждаш перчема на прекрасния син, ръка любима те гали.

Отпиваш от виното с дъх на пелин и всичко те милва и гали.

И става ти топло макар и далеч, и свършват се всичките гари.

Денят така или иначе е такъв, че по християнски свещица се пали“

Инициативата и нейното послание потвърждават думите на китайския мислител и философ: "Силата на нацията идва от целостта на дома"

****************************

Благотворителен Коледен концерт  ще се проведе на 18  декември от 18 часа в Младежки дом-Враца.

 **************

Световен ден на толерантността

Морското свинче Гари, рибката Тери, леопардовите гекони Джекх и Хъни, папагалите Рио, Джеги и Славена, хамстерите Пухчо и Пухка, котката Белан, кучето Джеси  впечатлиха със своето присъствие и толерантно поведение малките и големи ученици на училище „Козма Тричков“ във Враца. Те бяха част от изложбата на домашни любимци под надслов „Имам си приятел пръв“, която се организира по повод 16 ноември – Световен ден на толерантността.

Днес повече от всякога можем да си зададем въпроса „Толерантни ли сме?“ Отговори потърсиха учениците чрез „Дървото на споделените добрини“, където поставиха своите послания и споделиха извършените от тях добри дела. Призив да сме толерантни не само един ден отправиха към съучениците си членовете на училищния ученически съвет и раздадоха детелини с десетте правила на толерантността.


 Нестандартният подход при организиране на инициативите, както и различните активности работеха за това – подрастващите да станат активни участници в живота на своята училищна общност и да имат отговорно гражданско поведение.   

 

 

 

*************************

Национална седмица на четенето
В Националната седмица на четенето от 22 до 26.10.2018 г. се включиха учениците от 5-9 клас на училището, които заедно със своите учители по български език и литература Елка Василева, Виолета Лилова, Цеца Иванова показаха отношение към четенето като ключово умение и проведоха множество инициативи: четене на откъси от любими литературни творби, посещение на РБ „Христо Ботев”- Враца и срещи с утвърдени и млади автори, групови проекти за любима книга и автор, състезания по правопис и за най-добър четец и разказвач, драматизация на българска народна приказка.

Музикално студио "Импресия" на сцената на заключителния форум по проекта "Твоят час" - 15.10.2018 г.
 

*********************************************

Жана Димитрова-учител от нашето училище, пише за престижен сборник

Изданието е „Русистика Болгарии“ е дело на ИРЯП – Москва и е отпечатано тази година.
Сред 25-те автори, които пишат по темата на броя - успехите и постиженията на изучаването на руския език в България, е
и Жана Димитрова, старши учител по руски език в СУ „Козма Тричков“. Материалът й е озаглавен „Диалоговое обучение на уроках русского языка в болгарской школе“ и според експерти в областта на образованието е сериозен пробив на местен преподавател в подобно академично издание.

*****************************
Гости от Лондон

От 27 до 30.09 СУ "Козма Тричков" и ПЕГ "Йоан Екзарх" бяха домакини на 14 ученици и 2 учители от Емерсън Парк Академи Лондон. Гостите се запознаха с историята ни и бяха възхитени от нашата природа. Освен двете училища, лондончани посетиха Историческия музей, комплекс Вестителят, пещера Леденика, Белоградчишките скали, пещера Магурата, езерото Рабиша и римска крепост до Зайчар. Визитата е част от програмата за деня на европейските езици.

Назад към съдържанието | Назад към главното меню